Sargassen (algen) in Martinique

04/20/2021 Off By Leslie

Sargassen op Martinique: wat zijn ze en hoe kunt u ze vermijden?

Hebt u op het internet gelezen over sargassen op de prachtige stranden van het eiland en bent u nu bang dat u er last van zult hebben tijdens uw vakantie in Martinique? Laat deze bruine algen uw vakantie zeker niet verpesten! Maakt u zich geen zorgen, want ten eerste zijn ze er niet altijd, en ten tweede liggen ze niet op al onze stranden. Toch is het soms beter om uw verblijf op voorhand te plannen. 

Het doel van dit artikel is u te informeren over hoe u de sargassen kunt vermijden, zodat u met volle teugen van uw verblijf kunt genieten! 

Sargasses op Martinique: wie zijn ze en van waar komen ze?

Sargassen zijn waterorganismen en worden ook wel bruine algen genoemd. Ze komen uit de Sargasso Zee, die in de Atlantische Oceaan ligt. Sinds 2011 drijven ze massaal op de West-Indische stranden. Maar wat verklaart dit strandingsfenomeen?

De verklaring is nog steeds onbekend en is nog steeds het onderwerp van verschillende studies. Sargassen komen ook voor in de Golf van Mexico en kunnen door verschillende factoren worden verklaard. Met de oceaanstromingen drijven zij naar de Atlantische Oceaan, waar zij met andere stromingen te maken krijgen. De algen verzamelen zich massaal en drijven naar de oppervlakte van het water. Bij wervelingen, stormen, orkanen of tropische depressies scheiden hoeveelheden algen zich af van de algenmassa. Deze hoeveelheden zullen dan aanspoelen op de Caribische, voornamelijk Atlantische kusten.

Bovendien suggereren sommige wetenschappers ook een mogelijk verband met ontbossing. Er is inderdaad vastgesteld dat de Sargassen uit de monding van de Amazone komt, wat bevorderlijk is voor hun ontwikkeling. De massale ontbossing van het Amazonegebied en de opwarming van het water en de aarde hebben hun groei nog bevorderd. Deze grote hoeveelheid algen drijft dan, met de zeestroming, de Atlantische Oceaan in.

Als deze bruine algen eenmaal op onze Caribische stranden zijn aangespoeld, ontbinden ze en daardoor komen waterstofsulfiden vrij, wat gevaarlijk is voor de gezondheid. Ze geven dit gas af als ze drogen en de geur lijkt op rotte eieren. Maar eenmaal droog, zijn ze onschadelijk. Dus wat kunt u doen om ze te vermijden?

Er bestaan vele stranden zonder deze sargassen! 

Natuurlijk is het mogelijk om deze sargassen te vermijden en met volle teugen van uw vakantie te genieten! Sinds een aantal jaar bestaat er een kaart waarop de stranden staan die door de sargassen bereikt worden. Deze kaart geeft een gedetailleerd overzicht van de stranden die in meer of mindere mate door de stranding van sargassen zijn getroffen. Deze kaart wordt regelmatig bijgewerkt door de DEAL (Direction de l’environnement, de l’aménagement et du logement).

Het zijn de mensen van DEAL die dagelijks een oogje in het zeil houden voor de mogelijke komst van de sargassen. U moet zich er van bewust zijn dat de massale opkomst van bruine algen onregelmatig is en dus van jaar tot jaar verschilt. Wanneer een strand door bruine algen is verontreinigd, zal het onmiddellijk door de autoriteiten van Martinique worden gesloten om te worden schoongemaakt.  Bovendien zijn er op Martinique veel stranden die niet door sargassen zijn aangetast. Niets belet u dus om onze prachtige maritieme uitgestrektheid met zijn verscheidenheid aan fauna en flora te ontdekken.

Tijdens uw vakantie kunt u genieten van de frisse lucht die van de zee en onze stranden komt. U kunt er zwemmen, duiken en wandelingen maken langs de zee. Dit alles is mogelijk omdat veel van onze stranden het hele jaar door schoon blijven en niet worden aangetast door de komst van de sargassen.

Wat is de beste manier om deze sargassen te vermijden? 

Om van onze prachtige stranden te genieten, is er niets beter dan te vertrouwen op de Martinicaanse kapiteinen van Beyond the beach! Zij zullen u met plezier meenemen naar de kleine paradijselijke hoekjes van ons eiland. Omdat zij de stranden perfect kennen, kunnen zij ervoor zorgen dat u de eventuele sargassen zonder problemen kunt vermijden.

Bovendien biedt Beyond the beach vele boottochten aan. Wilt u een romantisch uitstapje maken om uw liefde te verklaren of om samen te genieten van een magisch moment? U zult samen kunnen dromen en een onvergetelijk moment doorbrengen met het proeven van lokale lekkernijen met champagne. U kunt ook een hele nacht ontsnappen door uw boottocht bij zonsondergang te beginnen.

Of bent u meer geneigd tot actievere uitjes? Waarom maakt u dan geen zeiltocht naar de eilanden van Le Robert? Onze kapiteinen weten alles wat er te weten valt en zullen ervoor zorgen dat u een dag vol plezier en ontdekkingen beleeft zonder sargasso tegen te komen.

Met uitstappen naar Trois Ilets en Anses d’Arlets kunt u de stranden waar sargassen te vinden zijn, vermijden!

Op Les Trois Ilets en Anses d’Arlets zijn er geen sargassen. Hier kunt u genieten van een schitterend uitzicht, prachtige stranden en onderwaterfauna – en flora. Laat u verleiden door een dagje snorkelen in de Anses d’Arlets en ontdek de adembenemende zeebodem.

Martinique is rijk aan paradijselijke hoekjes en heeft vele stranden. Dit is de gelegenheid om er enkele te ontdekken. Wilt u dolfijnen zien, kajakken, een vaart maken met een zeilboot of een yole? Er is voor elk wat wils! Bovendien kunt u kiezen voor een uitstapje van een halve dag, een hele dag of een hele nacht. Aan u om de boottocht te kiezen die u het meest zal doen dromen!

Onze ervaringen die 100% vrij zijn van die bruine algen.

Komt u binnenkort naar Martinique, ontdek dan zeker onze activiteiten, excursies, boottochten en al onze ervaringen waarvan we u verzekeren dat deze 100% vrij zijn van sargassen!